Schrijver
Op deze pagina kun je voorbeelden lezen van mijn schrijven. Het is opgedeeld in meerdere categorieën:
- Flitsverhalen
- Boeken
- Toneelstukken, scènes & scenarios
- Persberichten
Flitsverhalen
Oneindig (2024)
Eindopdracht van cursus Proza (Schrijversvakschool Amsterdam)
Auteur: Pim Bijlsma
De microfoon een centimeter van m’n mond, mijn hele lichaam staat onder spanning terwijl ik de laatste noten van het nummer zing. Dan dimmen eindelijk die felle spotlights tot totale duisternis en een luid applaus stijgt op vanuit de zaal. Ik loop samen met mijn dansers het podium af. Onderweg val ik bijna over een van de vele draden, die ervoor zorgen dat deze hele show het spektakel is dat het moet zijn. Gelukkig weet ik mezelf staande te houden en hierdoor komen we lachend backstage aan. Vanaf nu heb ik een kleine vijf minuten waarin het publiek een compilatie van mijn intensieve carrière voorgeschoteld krijgt. Door mijn kleedsters word ik gestript van mijn lichtgroene jurk die vol zit met prachtige pailletten. Vanuit de zaal klinkt nog altijd het gejuich en het verwarmt mij tijdens deze hectiek. ‘Wat is het volgende nummer ook alweer?’ vraag ik aan Juan, de dancecaptain. ‘The Porch of Love… my love’, antwoord hij en hij reikt mij een fles water aan. Terwijl ik de koele vloeistof tot mij neem, help ik de volgende outfit aan te trekken. Deze bestaat uit een korte spijkerbroek en blauw geruite blouse.
Dan zie ik mijn manager Ben met een ongeruste blik op ons afkomen. ‘Emily, ik moet je even spreken.’ Zijn voorhoofd glimt van de zweetdruppels en onder zijn armen zijn grote zweetvlekken zichtbaar die ik, in al die jaren, niet eerder bij hem heb gezien. Voor hij wat kan zeggen vraag ik hem: ‘Wat is er aan de hand?’ Nu hij voor me staat zie ik de paniek in zijn ogen. Hij gebaart dat ik hem moet volgen. We zoeken een afgezonderd plekje op en zodra we alleen zijn begint hij te vertellen. ‘Je vader belde mij net met slecht nieuws.’ Een rilling loopt over m’n rug en mijn gedachten gaan gelijk alle kanten op. ‘Jouw moeder heeft een herseninfarct gehad en ligt in het ziekenhuis. Voor nu is ze gelukkig stabiel.’ De vloer onder mij lijkt te verdwijnen en mijn keel voelt droog. ‘Het spijt me dat ik je dit nieuws moet brengen.’ Hij pakt mijn schouder vast en knijpt er lichtelijk in. ‘Hoeveel tijd heb ik nog?’ hoor ik mezelf vragen. Verward kijkt hij mij aan: ‘Emily, ik wil dat je hier goed over nadenkt. Iedereen zal begrijpen als Emily Rhys nu even geen countrymuziek gaat zingen maar bij haar familie moet zijn.’ ‘Ik ga het afmaken, maar hoeveel minuten heb ik nog?’ vraag ik nogmaals. ‘Drie.’ ‘Ik moet m’n vader spreken.’ Alsof Ben het al wist haalt hij m’n telefoon tevoorschijn. ‘Ik zorg voor twee extra minuten, ik kom je zo halen’, en met die woorden ben ik alleen.
Ik weet dat de tijd dringt, maar ik durf het bijna niet, het komende gesprek zal de situatie verwezenlijken. Na tien seconden durf ik toch bellen, want liegen tegen mezelf lost niks op. ‘Hé, snoetje, is het concert al afgelopen?’ Al sinds ik me kan herinneren noemt hij mij ‘snoetje’ en hierdoor beginnen de eerste tranen te komen. ‘Pap, hoe is het met mam?’ ‘Niet zo best, snoetje.’ ‘Ik moet nog twee nummers, maar ik weet niet of ik het nog wil… of ik het nu nog kan.’ Dan hoor ik een zachte, korte lach aan de andere kant van de lijn. ‘Natuurlijk wel. Je bent zo sterk, net zo sterk als je moeder en daarom weet ik dat jij door dit concert gaat komen en je moeder spoedig zal herstellen.’ Tranen bigellen over mijn wangen. ‘Na het concert kom ik direct naar jullie toe. Ik hou van jullie.’ ‘Ik ook van jou.’ Ik hang op en huil tot Ben ineens weer naast me staat. ‘Weet je het zeker?’ vraagt hij. Ik veeg de tranen weg en knik. We begeven ons richting het podium, waar iedereen mij vol medeleven aankijkt. De ravage op mijn gezicht zal vast boekdelen spreken.
Juan staat in de coulisse zoals iedere show, maar wat me compleet was ontgaan en nu overvalt is het instrument dat hij in zijn handen heeft. Ik herken mijn oude gitaar, die mijn moeder mij cadeau had gedaan toen ik veertien was. Het voelt als een stomp in mijn maag dat ik hem moet bespelen tijdens het komende nummer. Weer biedt Juan mij water aan en de visagist haalt mijn uitgelopen mascara weg en poedert mijn gezicht. Ik voel de zachte haren van de kwast over mijn neus en langs mijn jukbeenderen gaan. Dan hoor ik de eerste noten van The Porch of Love. Voordat ik samen met de gitaar het podium op loop kijk ik nog even richting Ben. Hij knikt alleen maar. Voor het eerst in mijn leven geniet ik niet van het luide applaus dat mij begroet. Daarnaast verblindt het podiumlicht me bijna. Zodra ik begin te zingen ben ik meer dan verrast te horen dat mijn stem nog werkt, al heb ik wel eens beter geklonken. De gitaar bespeel ik alsof er niks aan de hand is, maar tijdens het tweede couplet vergeet ik een deel van de tekst. De rest van het nummer gaat me redelijk af en ik maak geen fouten meer. Nu alleen de toegift nog, denk ik terwijl ik het gejuich in ontvangst neem. Ik maak een buiging samen de dansers. Juan staat naast me en met een arm om mij heen lopen we af terwijl het publiek mijn naam blijft joelen.
Zodra we uit het zicht van het publiek zijn geef ik direct de gitaar aan Juan als een kind die heeft besloten zijn speelgoed niet meer te willen. De spijkerbroek plakt inmiddels zo tegen mijn lijf en voelt als een tweede huid. Met veel opluchting helpen de twee kleedsters mij uit het klamme kledingstuk. Mijn laatste outfit is een lilaglitterjurk. Ik schraap m’n keel en drink nog wat water in de hoop dat ik straks over de laatste vocale berg kan komen. ‘Emily… Emily… Emily’, galmt door het hele gebouw. Binnen een paar seconden ben ik klaar voor het allerlaatste nummer. Ik adem even diep in en uit. Voor de laatste keer deze avond loop ik op, alleen tijdens dit nummer ben ik de enige die op het podium staat. Dan richt ik me tot het publiek: ‘Het leven zit vol mooie en helaas ook minder mooie gebeurtenissen. Bedankt dat jullie er vanavond allemaal waren. Dat jullie in mij geloven betekent de wereld voor mij.’ Ik voel de warmte van het publiek terwijl mij ze toejuichen. Het ontroert me en even ontsnapt er een traan. Dan geef ik de queue: ‘Hier is Infinite’, en daarmee start de muziek. Voordat ik begin te zingen zeg ik: ‘Dit laatste nummer wil opdragen aan alle moeders.’ Meerdere gevoelens gaan door mij heen, maar ze zijn niet allemaal melancholisch. Sterker nog, het voelt enigszins fijn om teksten te zingen zoals: I was always vigilant, but you made me peaceful ‘cause your love was infinite. Het nummer is een ode aan de oneindige liefde die je voor iemand kan voelen. Destijds had ik het geschreven voor een ex, maar in dit moment staat het voor iets veel belangrijkers. Zodra het nummer af is neem ik het grootse applaus in ontvangst. Nog even zwaai ik naar de duizenden mensen die vanavond voor mij zijn gekomen en stuur ik een kushand de zaal in.
Ben zit in een golfkar op mij te wachten, die ons zal leiden naar een taxi en mij naar het vliegveld zal brengen. Terwijl we door het enorme gebouw rijden vertelt hij mij het volgende: ‘Ik heb nog even met je vader gebeld en de situatie is niet verandert.’ Opgelucht zucht ik diep. ‘Dat is fijn.’ Hij slaat een arm om mij heen. ‘Je hebt dat nummer nog nooit zo mooi gezongen als daarnet. We waren er allemaal van ontroerd. Wat zal je moeder trots op je zijn.’ Ik leg mijn hoofd op zijn schouder. Nog nooit heb ik me zo gerealiseerd dat ik zo veel ik van mijn ouders houd, ik wist niet dat een mens in staat was zo veel liefde te voelen.
Ik sluit mijn ogen terwijl de kar verder hobbelt en zie een zaal vol mensen. De microfoon een centimeter van m’n mond, mijn hele lichaam staat onder spanning terwijl ik de laatste noten van het nummer zing. Een luid applaus stijgt op vanuit de zaal en helemaal vooraan, in het publiek, zie ik twee bekende figuren. Mijn hart wordt overspoeld door liefde en de glimlach op mijn gezicht zal nog lang blijven.
Klein Advies (2024)
Opdracht van cursus Proza (Schrijversvakschool Amsterdam)
Auteur: Pim Bijlsma
De kamer vol hoofden, die veroordelend naar mij kijken, doen mij wensen dat ik hier nooit was gekomen. Ondanks dat ik wist dat ik mijn familie een keer onder ogen moest komen, voelt het eigenlijk nog erger dan ik me had voorgesteld. Mijn moeder knijpt in mijn hand en begeleid me tussen de familieleden door totdat ik bij mijn zus aankom. We hebben elkaar al heel lang niet gezien en dat komt omdat ze mij niet is komen opzoeken in de gevangenis. Haar handen over elkaar, ze verroert zich niet. ‘Geef je broer eens een knuffel!’ zegt mijn moeder tegen Anna, die nog altijd die afkeurende blik heeft. ‘Nee, sorry,’ zegt ze en daarmee draait ze zich om, haar lang blonde haar beweegt sierlijk mee, maar er is niks sierlijks in deze situatie. Wellicht heeft daarom iedereen gekozen om donkere en grauwe kleuren te dragen vandaag, omdat deze situatie zich niet verleent voor veel kleur.
Het Glas Is Halfvol (2024)
Opdracht van cursus Proza (Schrijversvakschool Amsterdam)
Auteur: Pim Bijlsma
Nog nooit ben ik zo zenuwachtig geweest. Hij is prachtig, hij is slim, hij is eigenlijk perfect. Het feit dat hij met mij wil afspreken begrijp ik nog steeds niet. Hopelijk zal een wijntje mij kalmeren. Gelukkig komt Thom pas over drie uur, dus die ene borrel kan geen kwaad. Ik ontkurk mijn favoriete rode huiswijn en vul een wijnglas met mijn hopelijke remedie. In de slaapkamer, die nog nooit zo schoon geweest, zie ik mijn reflectie in de spiegel en het maakt me ontevreden. Uit de kast trek ik verschillende outfits en tussen het verkleden door neem ik slok na slok totdat de wijn op is. Met alleen een onderbroek aan schenk ik nog wat vloeibaar zelfvertrouwen in mijn wijnglas. Nu zie ik in de spiegel eindelijk dingen die ik waardeer: mijn brede schouders en mijn stevige, behaarde benen. “Thom zou blij met je mogen zijn, Erik!” Ik kraam er nog meer oppeppende statements uit in zwoele klanken: “Erik, wat zie jij er heerlijk uit vanavond.” Naarmate mijn glas leger wordt, wordt mijn zelfvertrouwen groter. Helaas gaat de uitspraak van alle woorden achteruit. Ik schrik van mezelf wanneer ik alweer een glas leeg heb en mijn evenwicht verlies. De klok geeft aan dat ik nog drie kwartier de tijd heb om mijzelf te fatsoeneren. Rennend naar de badkamer, hopend dat een douche mij zal ontnuchteren, laat ik m’n onderbroek achter en zullen de warme stralen het werk moeten doen. Het voelt zo fijn dat ik besluit even te gaan zitten in cabine en voor ik het weet zak ik weg.
“RING!” Het geluid doet mij ontwaken en mijn hoofd knalt tegen de douchedeur. Ik schreeuw het uit van pijn en besef het volgende: Perfecte Thom staat voor de deur.
Sabotage-zoen (2024)
Opdracht van cursus Proza (Schrijversvakschool Amsterdam)
Auteur: Pim Bijlsma
Boeken
Een Sprong In Het Vuur (2022)
Uittreksel ongepubliceerd manuscript
Auteur: Pim Bijlsma
Gedeelte uit hoofdstuk 36
Zo ver ik kan kijken zie water waarin de maan prachtig is weerspiegeld. Het is adembenemend. “Daarom dit huis,” zeg ik. “Daarom dit huis,” bevestigt Jordan. Het prachtige tafereel betovert ons en we kijken minuten lang zonder een woord te zeggen. Daarna zoeken we de warmte weer op. Als we binnenkomen smeult de openhaard alleen nog een beetje na. We lopen naar boven, douchen samen. Veel woorden wisselen we niet. Dan gaan we liggen op het matras. Met een deken over ons heen val ik in Jordan’s armen in slaap. Wanneer ik wakker word weet ik niet waar ik ben totdat ik Jordan naast me zie. Enige spijtgevoelens gaan door mij heen. Ik kruip van het matras af en trek mijn kleding aan. De kleden van gisteravond vind ik op een prop onderaan de trap. Snel trek ik mijn schoenen aan en loop ik naar buiten met een kleed om mij heen. Ook nu is de wind koud. Het uitzicht is nog altijd indrukwekkend. Alleen hoe gaan we vanaf hier verder? Is er een toekomst? Het voelt correct bij Jordan, het is vertrouwt, waarom zou ik dat afslaan? Hij houdt van me en ik van hem. Dat zou genoeg moeten zijn mits we niet hebben meegemaakt wat we hebben meegemaakt. Vandaag zal ik een beslissing moeten gaan maken en eerlijk gezegd heb ik geen idee wat ik moet doen. Mijn gedachten geven uiteenlopende argumenten.
Toneelstukken, Scènes & Scenarios
De Laatste Mens (2024)
Uittreksel Eindopdracht van cursus Toneel (Schrijversvakschool Amsterdam)
Auteur: Pim Bijlsma
Patrick
En ik maar denken dat ik een man ben.
Brian
Ze hebben al genoeg aan hun hoofd.
Patrick
Jezelf zijn is te veel?
Brian
Waar bemoei jij je mee?
Patrick
Ik verbaas me nogal over wat ik hoor.
Brian
Ik heb hier geen zin.
Patrick
Je bent dus nog niet uit de kast voor je ouders?
Brian
Dat gaat je niks aan.
Patrick
Best wel. Dat is cruciale informatie.
Brian
Want?
Patrick
Ik date niet met mensen die hun leven niet op orde hebben.
Brian
Je was anders flink aan het aandringen om mij hier te houden.
Patrick
Dat had ik niet gedaan als ik had geweten dat je één groot lopend geheim bent. Ik heb daar helemaal geen zin én tijd voor.
Brian
Dan zul je blij zijn, want zodra het kan, ben ik hier weg.
Stilte.
Patrick
Waarom ben je hier?
Brian
Omdat ik nu niet buiten mag zijn.
Patrick
Grappig. Waarom ben je hierheen gekomen vanavond?
Brian
Dat weet ik nu ook niet meer.
Patrick
Dit wordt een hele lange tijd als je niet eens een normaal gesprek kan voeren.
Brian
Ik heb geen zin om nu met je te praten.
Patrick
Wat ga je dan doen? Hier zitten en mij negeren tot je weer naar buiten mag, als we dat überhaupt ooit mogen?
Brian
Dat is het plan.
Patrick
Neem ik geen genoegen mee.
Brian
Je hebt niks te willen. Wij zijn niks.
Patrick
Je bent in mijn huis, het minste dat je kunt doen is normaal.
Brian
Nieuwsgierigheid… oké?
Patrick
Nieuwsgierigheid naar wat?
Brian
Wat wil je nou eigenlijk?
Patrick
Kun je specifieker zijn? Was je nieuwsgierig naar een mannenlichaam? Of de intimiteit anders is met een man? Of een man anders voelt dan een vrouw?
Brian
Ja, weet ik veel!
Patrick
Je weet het wel, waarom zeg je het niet gewoon?
Brian
Omdat ik dat niet wil.
Wachtwoord Van Vrijheid (2022)
Uitreksel script van toneelstuk voor Toneelgroep Drommedaris
Link naar website: www.tgdrom.nl/wachtwoord-van-vrijheid
Auteur: Pim Bijlsma
AAGJE
Ik droomde ervan naar de grote stad te gaan. Om die pracht eens te zien. Mijn nichtje woont hier ook ergens. Ik ga later vandaag nog naar haar toe. Ik heb mijn moeder moeten smeken voor weken. Uiteindelijk mocht ik dan toch de bus pakken. Nu ben ik hier, maar ik, ik lijk mezelf niet meer. Ik zie er net zo uit als ieder ander. Deze kleding moet uit. Waar is mijn oude kleding? Of stel ik mij aan? Dit is wel mijn kans. Dit is mijn kans om te laten zien wat ik in huis heb. Maakt het dan uit wat voor kleren ik aanheb? Want zodra het podiumlicht mij verblind ben ik thuis. Dan begint de muziek, ik verdrink in de melodie en die vloeit over in mijn zang. Wat een prachtig en bevrijdend gevoel. Alle zorgen lijken dan heel ver weg. Het komt wel goed.
JURYLID 1
Die meid kan wel wat worden hoor. Ze heeft alles in huis om een ster te zijn. Heel fijn om naar te kijken. Zullen we zorgen dat ze ver komt?
JURYLID 3
Ik wil eerst zien of haar stem veelzijdig is en of ze aanspreekt bij het grote publiek.
JURYLID 1
Daar heb ik wel voor gezorgd.
JURYLID 3
Wat bedoel je?
JURYLID 1
Productie heeft haar een hoognodige metamorfose gegeven. Ze zag er niet uit.
JURYLID 3
Ik ben benieuwd.
- - - - - - - - - - - - - - -
PRODUCENT
Dit is zijn werk. Hij werkt al decennia lang met “talenten” zoals jij en dit is gewoon zijn manier om een veilig klimaat te scheppen.
AAGJE
Het voelde verkeerd!
PRODUCENT
Zoek er niet te veel achter. Want er zit niks achter. We zijn klaar hier.
AAGJE
Ja.
PRODUCENT
Je bent door naar de volgende ronde. Gefeliciteerd. Focus je daar maar op. Daar gaat het tenminste om.
Iedereen af behalve Aagje.
PRODUCENT vanuit de coulisse
Aah eindelijk! Willem is er!
Aagje gaat in het midden staan. Al het licht gaat aan.
AAGJE
Opdracht van cursus Toneel (Schrijversvakschool Amsterdam)
Auteur: Pim Bijlsma
Opdracht van cursus Toneel (Schrijversvakschool Amsterdam)
Auteur: Pim Bijlsma
YouTube webserie (4 afleveringen)
Wachtwoord Van Vrijheid (2022)
PR tekst van toneelstuk voor Toneelgroep Drommedaris
Link naar website: www.tgdrom.nl/wachtwoord-van-vrijheid
Auteur: Pim Bijlsma
Wat betekent vrijheid voor jou of een ander? Wanneer ben je echt vrij?
In 1572 is er een nieuw begin ‘de geboorte van Nederland’. Van beeldenstorm tot burgeroorlog, het is een heftige tijd waarin vrijheid gecompliceerd is. Willem van Oranje strandt ook nog eens in Enkhuizen en hoe beïnvloedt dat de burgers en hun vrijheden?
In de hedendaagse wereld kent iedereen situaties die onze vrijheden nu en dan veranderen en hierom vindt TGD dit het perfecte onderwerp voor een gevarieerde voorstelling zoals geen ander. Bereidt u voor op een avond waarin u valt in het verleden, koninklijk mag lachen en waar de realiteit soms erg dichtbij komt.
Het toneelstuk Enkhuizen in Drie Taferelen: Wachtwoord van Vrijheid zal uit drie verschillende gedeelten bestaan, die u mag komen ontdekken wanneer u het juiste ‘wachtwoord’ aan de poort zegt. Geen zorgen, het wachtwoord is vaak dichterbij dan u denkt.
Er Was Eens Een Sprookje (2023)
PR tekst voor toneelstuk van Toneelgroep Drommedaris
Link naar website: www.tgdrom.nl/er-was-eens-een-sprookje
Auteur: Pim Bijlsma
Er was eens een fee die maar al te graag een verhaal wilde vertellen over…Wat was het ook alweer? Volgens mij was het iets met een wolf en… nog een paar anderen die de fee nu even is vergeten.
Alle sprookjesverhalen zijn net even anders in ‘Er Was Eens Een Sprookje’. De gekste, grappigste en bijzonderste figuren zullen voorbij komen in deze familievoorstelling waar dus iedereen welkom is! Zo staat de Prins voor een enorm dilemma, zijn Assepoester en Roodkapje op zoek naar zichzelf en de ware liefde, maar lijkt alles in de soep te lopen wanneer de boze stiefmoeder en stiefzussen ineens verschijnen. In deze voorstelling krijgen vooroordelen de wind van voren, is er veel herkenbaarheid en worden belangrijke thema’s aangesneden: zoals angsten overwinnen en je eigen weg in durven te slaan. Het is gebaseerd op het bekende stuk ‘Lang en Gelukkig’. Beleef het magische verhaal in deze buitengewone voorstelling van TGD!
Reacties
Een reactie posten